Facebook Badge

Tuesday, October 11, 2011

Kenapa?

Kenapa skang nih aku nak mengomen kat blog orang len aku nyer ID jadi Anonymous?

Why ek???

Monday, October 10, 2011

Comeback

Lamer da tak jengah blog senirik...err...


Saturday, April 9, 2011

Fauziah Latiff : Gubahan Rindu Puisi Syahdu (HQ Audio)

di kala ini aku sangat sedih... lagu ini ibarat luahan hati aku... khas buat dirinya... :-(

Thursday, March 24, 2011

EGG TART vs SARDINE ROLL...

Last weekend aku telah menghadiri kelas kulinari EGG TART dan SARDINE ROLL di Kolej Komuniti Selayang....

So aku nak share ngan korunk resepinyer...

SHORT CRUST (untuk EGG TART & SARDINE ROLL)
i) 500g tepung gandum
ii) 250g marjerin
iii) 7 sudu makan air sejuk
iv) 2 cubit garam

FILLING EGG TART

BAHAN A
i) 250ml susu segar
ii) 150g whipping cream

BAHAN B
i) 100g gula castor
ii) 135g kuning telur (8 biji kuning telur gred B)
iii) 1 biji telur gred B
iv) 1/2 sudu makan esen vanila

Cara untuk membuat SHORT CRUST (untuk EGG TART/SARDINE ROLL)

a) Masukkan TEPUNG GANDUM, GARAM & MARJERIN ke dlm loyang.
b) Gaul serta ramas menggunakan HUJUNG JARI sehingga menjadi SERBUK ROTI
c) Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi DOH
d) Simpan DOH tsbt selama 30 minit di dlm peti sejuk.

Cara membuat FILLING EGG TART

a) Panaskan BAHAN A di dalam periuk atas api sederhana dan pastikan ianya tidak mendidih.
b) Campurkan kesemua BAHAN B ke dalam loyang dan gaulkan hingga sebati.
c) Kemudian tuangkan BAHAN A ke dalam loyang BAHAN B dan kacau hingga sebati.

Cara membakar CRUST EGG TART

a) Sapukan marjerin ke atas acuan egg tart (boleh dibeli di kedai menjual bahan untuk membuat kek/bakeri)
b) Kemudian tepekkan doh ke atas acuan tersebut. Pastikan doh tak terlalu nipis/tebal.
c) Kemudian bakar acuan doh pada suhu 150 darjah selama 10 minit.
d) Selepas 10 minit, keluarkan acuan dan sejukkan.
e) Akhir sekali curahkan FILLING EGG TART ke atas acuan tadi dan bakar semula juga pada suhu
    150 darjah selama 10-15 minit.
f) Sedia untuk dihidang dan dimakan.

FILLING SARDINE ROLL

i) 1 tin sardin (dilenyek)
ii) 1/2 biji bawang besar (dicincang halus)
iii) 1 biji cili merah (dicincang halus)
iv) 1 sudu makan jus limau nipis (belah dan perah untuk dapatkan jusnyer)
v) Secubit garam.

Cara membuat FILLING SARDINE ROLL
 a) Gaulkan kesemua bahan di atas hingga sebati.
b) Doh digelekkan sehingga rata (tak terlalu tebal dan tak terlalu nipis).
c) Tarukkan bahan yang telah digaul tadi di atas doh yang telah digelek dan gulungkan doh tersebut.
d) Kemudian bakar pada suhu 150 darjah selama 10-15 minit.
e) Sedia untuk dihidang dan dimakan.

INILAH HASILNYER...


Untuk gambar selanjutnyer sila check-it-out kat FB aku www.facebook.com/lazyfzeeza

Selamat mencuba!!!

Monday, February 28, 2011

I am Aoki...

Jap...jap...ok x posing cengginih???


Hi sume...

Comel x saye?

Name saye Aoki...

Saye nih smenanyer seekor kucing yang ceria, lincah dan agak gedik sikit...

Cuma saye nih agak pemalu biler bertemu dengan mereka² yang pertama kali saye jumpe...

Saye tinggal di Alam Damai, Cheras...

Saye tinggal bersama-sama dengan "mama" ngan "papa" saye serta 2 ekor adik-beradik saye

Cuma wat mase sekarang nih saye tinggal berdua dengan abang saye jer sebab abang saye lagi sekor "mama" saye anta wat sementara waktu tinggal dengan kawan "mama" saye...

Sebab "mama" saye dengan kawan "mama" saye tuh da bersetuju nak berbesan...

Saye suke sangat²...

Sebab nanti tak lama lagi saye bakal dapat KAKAK IPAR...hoye hoye hoye...

Pastu nanti saye juga bakal dapat ANAK BUAH...hoye hoye hoye..


Gambar kat atas nih adalah masa saye join satu pertandingan kucing anjuran Kelab Kucing Malaysia pada 27 Februari 2011 yang lalu...

Lokasinyer adalah bertempat di Kelana Mall yang betul² terletak di belakang pasaraya Giant Kelana Jaya...

Sebenarnyer "mama" ngan "papa" saye la yang beriya-iya masukkan saye dalam pertandingan nih...

Tapi entah kenapa saye malu² kucing plak (eh memang saye nih kucing pun) pada hari pertandingan tersebut...

Sebenarnyer saye segan...hihi

Almaklumlah baru pertama kali join pertandingan macam nih...

Tapi takpela sekurang-kurangnyer saye da mencuba yang terbaik...

Oh ya lupa pulak nak perkenalkan "mama" saye...


Inilah "mama" saye...

Nama "mama" saye ialah Puan Noraziah atau nama glamer "mama" saye Azie...

By the way "mama" saye ader mengusahakan perkhidmatan BOARDING AT HOME untuk kucing macam saya...

So kalo sesapa berminat nak memBOARDINGkan kucing (nanti bole la main² dengan saye) sila berhubung dengan "mama" atau "papa" saye di talian...

016-3544007 (Azie)

016-6846623 (Nizam)

Kita jumpa nanti yer...

Bye²...

Tuesday, February 22, 2011

Lain yang disuruh lain yang dibuat...

19 dan 20 Feb 2011 yang lalu aku telah menghadiri kursus kemahiran di Kolej Komuniti Selayang...

Kursus tersebut diberi nama Kursus Asas Dandanan Rambut...

Kursus nih smenanyer terbuka kepada orang awam tak kira la korang keje aper skalipun...

Janji korang ader keinginan untuk menambah ilmu pengetahuan korang...

Dan maner la tau kot² pada mase akan datang korang tetiba berminat plak nak buka bisnes salon atau pape jenis bisnes...

Setidak-tidaknyer dengan menyertai kursus sebegini bole la dijadikan sebagai sandaran/platform sebelum melangkah dengan lebih jauh lagi...tak gitu!!!

Tapi per plak kaitannyer ayat² aku kat atas nih ngan tajuk entri blog aku kali nih???


Nampak tak sanggul nih???

Kelihatan sangat tidak semenggah kan!!!

Lain yang pengajar tuh suruh wat lain yang aku wat...huhuhu!!!

Tuesday, February 15, 2011

Mula & Tamat...

Tarikh   : 15 Februari 2011
Masa    : 6.00 petang
Lokasi  : Restoran BRJ, Alam Damai, Cheras, Kuala Lumpur
Suspek : Teh O Ais Laici

Ke garisan...



Sedia...



Mula...






srotttttttttttttttttttttt!!!



srotttttttttttttttttttttt!!!



srotttttttttttttttttttttt!!!






errrkkkkk.............................burpppp!!!



Alhamdulillah...

Monday, February 14, 2011

Aku bengang giler ngan bos aku!!!

Ko suke sangat kasik arahan kat kitorang sume lasmenet kan!!!

Pastu biler kitorang nak ajak bincang pasal kerja banyak plak songeh ko kan!!!

Ko dah tau yang ko da up jadi P******* lepaskan jelah jawatan ko sebagai K**** J****** tuh!!!

Nih tak sume ko nak handle...

Biler ko da penat ko lepaskan keluh-kesah serta kemarahan ko kat kitorang...

Yang jadi mangsa kekejaman ko kitorang nih jugak padahal kitorang nih bukannyer penyebab kemarahan ko tuh!!!

Sampaikan kebajikan kitorang di bawah Jabatan kelolaan ko pun tak terbela...

Sekarang nih ko gunakan kitorang semata-mata untuk kepuasan diri ko jer kan!!!

Aku semak ar keje ngan ko!!!

Nak jer aku mandremkan ko!!!

Blah la ko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Friday, February 11, 2011

SI KUNANG- KUNANG - FRANCISCA PETER



Lagu nih betul-betul mengimbau kenangan di zaman persekolahan dahulu kala...

Layannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn!!!

Thursday, February 10, 2011

Lain daripada yang lain...

Tak manis sangat...

Tak lemak sangat...

Kaler ijau plak tuh...

Part yang paling best kat intinyer...

Ader kelapa parut, jagung dan bubur pulut itam...

Biler kunyah tuh ader raser cam kenyal-kenyal skit...

Tebal pun tebal...

Pendek kata memang sedaplah...

Harga pun RM2.50 sekeping jer...



APAMBALIK BUBUR PULUT HITAM...

Memang mabeles uols!!!

p/s : Lately aku asik post citer pasal makan jer...CAMNO NAK DIET NIH!!!

Wednesday, February 9, 2011

Cendol @ Wahab's (Episod 2)...

Semalam pas keje aku singgah lagi kat Restoran Cendol Wahab's itu...

Disebabkan aritu kempunan nak try Rojak ngan ABC Blended...

Apalagas bedal la...



Aku order Rojak Biasa ajer (walaupun ader pelbagai pilihan menu rojak yang lain) sebab nak cuba try test dulu...

Da namenyer pun Rojak Biasa so rasenyer pun biasa-biasa ajer la tapi bole tahan la jugak...

Rojak Brahim Pasar Basah Kuala Pilah Negeri Sembilan laie sodapppppp!!!


ABC Blended nih plak rasenyer sedap la jugak tapi kurang manis skit...

Tapi yang menariknyer ialah ianya diblend skali dengan Biskut Oreo...

Aku nih komplen jer taw...

Tak sedap la, kurang manis la, itu la, ini la...

Tapi abis jugak!!!


Eerrkkkkkk......Alhamdulillah!!!

Tuesday, February 8, 2011

Tahan lasak nih weh...

Seriously aku memang tak ingat model aper...

Yang aku tau dier memang tahan lasak...

Dan dier agak sukar nak 'hang' tak macam aku punya yang lagi satu tuh...

Satu lagi plak keistimewaan dier ialah bajunyer yang boleh ditukar pada biler-biler mase sajer tanpa sebarang kesulitan...

Lagipun murah-murah ajer harga sepasang baju dier dalam lingkungan 5 hengget sajork...

Satu lagi keistimewaan dier boleh menerangi tempat yang gelap gitu...

Sapekah dier yang dimaksudkan???


Enpon Nokia ku...(x ingat plak model aper)

Ader function torch-light taw...

Tak cayer...lihat di bawah ini...


Dan lagi...


And the best part is....


Saiznyer yang kompak, ringan serta user-friendly...

NOKIA...CONNECTING PEOPLE

Sunday, February 6, 2011

Cendol @ Wahab's (Episod 1)...

Good Day...(fefeeling Australian plak...ahaks!)

Semalam yakni 6 Februari 2011 aku tertengok rancangan JJCM @ TV3...

Eh! suda tukar pengacara kah?

Qi (x-OAG) menggantikan Serina Chef Wan (last time i met her...she's so cute n adorable)

Suke gak ngan style mamat nih...sempoi jah cara dia mengacara...i loikkeee!!!

Smenanyer aku bukan nak citer psl Qi tapi pasal salah satu restoran yang dipromosikan kat JJCM smlm...


Dan² on screen kt JJCM semalam, sebelah petangnyer aku pun singgah ler kat restoran nih...

Memula ingat nak usha jer pastu next time baru g, tapi da alang² sampai serbu jela...

Tapi korang tengok gamba kat bawah nih...


Bapak giler ramai orang!!!

Beratur panjang...sigh!!!

Menurut kata pekerja kat situ, restoran nih jadi sesak selepas kuar kat JJCM semalam...rezeki namenyer tuh...Alhamdulillah :-)

Tapi nak wat caner kan sebab aku da addict sangat nak terai kesedapan cendol kat sini, so beratur pun beratur lah...

Memula aku plan nak makan cendol special + ABC blended + rojak...

Member aku yang pernah makan kat sini kata rojak dier SEDAP GILER!!!

So aku pun jadi GILER la nak menterai...

Kesudahannyer...


Cendol Jagung bungkus jer yang dapat ekoran terlalu ramai sangat yang datang...sob sob sob!!!

Tapi wa cakap lu...MEMANG SODAP!!!

Manisnyer ader...lemaknyer pun ader...(lemak kat badan aku toksah cakap la kan)

Tapi takpe next time leh g lagi...

Bukannyer jauh sangat pun dari umah aku...

Kat area sini jer ha...


Lokasinyer berdekatan dengan Taman Seri Rampai, Setapak...

Berhampiran jugak la ngan Carrefour Wangsa Maju, Wangsa Walk dan AEON Jusco Wangsa Maju (formerly known as Jaya Jusco Alpha Angle)

So, kalo korang nak ke sini nanti jangan lupe ajak aku skali tau...hehehe!!!

Saturday, February 5, 2011

Pam, Leret dan Menang...

Skarang nih kat mana-mana stesen minyak Esso/Mobil sedang gigih mengadakan promosi nih...


Bermula daripada 31 Disember 2010 - 30 Mac 2011 dengan setiap pembelian terkumpul bernilai RM30 ke atas untuk petrol Synergy RON 95 @ RON 97 beserta leretan kad Smiles bakal memungkinkan  aku/korang/sesaper jer untuk menang salah 1 daripada 6 buah Perodua Myvi yang ditawarkan...

Walaupun aku da ader sejibik Myvi tapi aku nak gak menang lagi sejibik Myvi... :p

Sebab tulah start 31 Disember 2010 aritu lagi aku dok isi petrol kete aku kat Esso/Mobil sajork dengan harapan kot-kot la sangkut Myvi sejibik (tuah manusia saper yang tau kan)...

Resit pembelian petrol tuh aku kumpul dan lekatkan kat sehelai kertas A4 macam nih...


Selain tuh dengan setiap pembelian, mata ganjaran kad Smiles aku pun makin ari makin bertambah (ok aku tipu...xderla sampai tiap-tiap ari aku top-up petrol kete aku... :p)


So, kalo korang rase-rase nak cuba nasib menang sejibik Myvi (belum cuba belum tau), segeralah berkunjung ke mane-mane petrol kiosk Esso/Mobil berhampiran anda...

Friday, February 4, 2011

Active Linger Car Perfume...

Hmm...kete korang pakai perfume jenama aper ek?

Ambi Pur kah?

Glade Sport kah?

Cap Ayam kah?

Aku guna yang nih sajork...


Active Linger nih ader 4 jenis haruman - Vanilla Bouquet, Aqua, Pacific Air dan yang macam gambar kat atas nih, Apple Blossom...

So far aku da try 3 jenis haruman di atas (yang aku guna skarang ialah Apple Blossom, Pacific Air tak try lagi) and to tell u the truth, bau dier memang sangat BEST serta NYAMAN!!!

Yang bestnyer Active Linger nih tak perlu dikelipkan kat corong aircond kete korang...

Cuma gantung pada cermin pandang belakang kat dalam kete korang macam nih ha...


Kalo starting pack Ambi Pur dan Glade Sport mencecah sehingga belasan ringgit, Active Linger nih sangat-sangat murah dan berpatutan...RM5.00 SAHAJA!!!

Even refill pack pun cuma RM5.00 SAHAJA!!! 

Active Linger nih hanya boleh diperolehi secara eksklusif di...

Thursday, February 3, 2011

Gone with the wind (Episod 3)...

Kalau jodoh tak ke mana akhirnya kasih bertaut semula...

Sebab...

Sebab...

Sebab...

Sebab...

Sebab...

Sebab...


Spek mato den yang ilang aritu da jumpo balik...uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!

RM9.90 only...

1. VANLIG glass...


2. DINERA mug...


3. TRYGG serving bowl...


4. HEDERLIG white/red wine glass...


Only at...


the IDEAS of LIFE...

Tuesday, February 1, 2011

Semalam di IKEA...

Semalam ari Rabu 1 Februari 2011 yakni cuti sempena sambutan Hari Wilayah (KL, Putrajaya serta Labuan sajork...)

Semalam jugak aku g IKEA yakni kali kedua dalam tahun ini aku ke saner (Sabtu 29 Januari 2011 pun g IKEA gak...)

Kalo sabtu lepas aku g secara solo...

Semalam aku g secara berkumpulan...

Tapi ader satu peristiwa di saner yang betul² mencuit hati nurani aku...




Anak sapo la dak 2 orang nih ek?

Kecik² lagi da menunjukkan bakat terpendam sebagai persediaan menjadi bakal isteri kelak...

Sejuk perut ibu budak² nih mengandungkan diorang berdua nih...

Syukur alhamdulillah...

Sunday, January 30, 2011

Sardin dari Bumi Kenyalang (Episod 2)...

Semalam aku masak sardin Smiling Fish yang Dino kasik tuh...


Seriously MEMANG NYAMAN!!!

Pairing plak ngan Telur Dadar Bawang...perghhhhhhhhhhhhh!!!


Pastu disudahi dengan pencuci mulut...LIMAU MANDARIN CNY...


Betul-betul HO LIAW...hahaha

Gone with the wind (Episod 2)...

Hoye hoye hoye hoye hoye...

Aku sudah boleh "melihat" kembali...


Gambar di atas nih propa sajork...

Yang kat bawah nih baru betul...


Murah sajork...

RM198 (Multicoated + UV Protection)...

Friday, January 28, 2011

Sardin dari Bumi Kenyalang (Episod 1)...


Kawan aku nama dia DINO yang kasik sardin nih kat aku...

ZIZAN merangkap housemate beliau mengatakan sardin nih NYAMAN...

Nak tau samada NYAMAN atau tak, tunggu aku masak & makan sardin nih...

Wednesday, January 26, 2011

Gone with the wind (Episod 1)...

Uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......

Uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......

Uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......

PINCANG HIDUPKU TANPAMU...

Uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......

Uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......

Uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......

U WERE MY "EYES" WHEN I COULDN'T SEE...

Uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......

Uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......

Uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......

SPEK MATO KU, KEK MANO KAU SBONA EH SKANG NIH HAA!!!

Uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......

Uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......

Uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......

Monday, January 24, 2011

Diam salah, bising pun salah...

Susah betul nak puaskan hati dan kehendak seseorang manusia nih kan!

Bile kite berdiam diri dikatanya kite nih sebagai kera sumbang...

Bile kite hu ha sane hu ha sini dikatanya kite nih tak tau malu...

SO APE SEBENARNYER MASALAH KO!!!

Aku diam tak bermaksud aku membisu...

Aku bising tak bermaksud aku tak observe dengan persekitaran aku...

SO APE SEBENARNYER YANG KO NAK DARIPADA AKU!!!

Aku tak mintak pun untuk DUDUK SAMA RENDAH, BERDIRI SAMA TINGGI dengan ko...

Aku bertindak adalah berdasarkan kepada ape yang telah diarahkan...

SO KALO KO TAK PUAS HATI DENGAN AKU, CAKAP TERUS TERANG!!!

Aku pun tak ingin nak hadap muke ko setiap hari...

GTH!!!

Monday, January 3, 2011