Facebook Badge

Sunday, May 17, 2009

Saturday Blues...

Pg sabtu bru nih kan ak bgun awal sgt2...6.30 pagi!!!Ala, kira awal ar kalo ari wiken ak bgun taim tuh...huhuhu!!! Pas jer solat subuh, ak pun dok la nonggok + melangok lam bilik + men pintal2 rambut (wahhhh...kowser hoccay!!!) + dok ngeliat smpi arr kuar munyi "krakkk" baghu ar ak STOP ngeliat...(hambek ko nyah!!!). Dlm pd mse tuh gak, perut ak yg sedia memontok nih (iols x preggy hoccay!!!) kuar plak munyi "krurrr...krurrr..." mtk diisi! Tuh mknenyer perut ak da buloq la. Tiba2, ak bru tehengat yg smlm dak opis ak der kasi kepok lekor yg diimport khas dr negeri Terengganu Darul Iman...Ganu kiter weh!!!So apalagas, ak pun copek2 g dapur n kuarkan kepok lekor tuh n serangggggggggggggggggggggg!!!

Pas jer ak kuarkan kepok lekor tuh dr peti ais, ak basuh dulu kepok lekor tsbt n pastu ak panaskan air sekuali n rebuskan kepok lekor tuh sumer...



Semasa sesi merebus sdg dilaksanakan, ak pun sediakan sos kepok lekor tuh...(ala, kepok lekor tuh mmg da pakej skali ngan sosnyer...salin jer ar dlm bekas...huhuhu)...



Usai sudah kepok lekor direbus, ak pun angkat kuali yg digunakan utk merebus kepok lekor tuh dan BALING KE DINDING DAPUR UMAH AK!!!....Hahahahahaha...ner der ar, ak toskan air rebusan bsamer ngan barisan kepok lekor yg direbus td dlm kengkirik...



Pas2 smbl ak panaskan minyak dlm kuali...



Ak potong kepok lekor tuh cengginih...



Dan kemudian ak gorengkan kepok lekor nih dlm minyak yg da ak panaskan td...menetes peluh ak menahan kehangatan lantana gorengan kepok lekor nih...



Abis jer sesi gorengan, ak pun toskan kepok lekor yg sudah btukar dr warna kelabu asap ke warna coklat keemasan gitu dlm kengkirik supaya minyak yg meresap lam kepok lekor tuh sket sbnyk menetes kuar agar x meresap msuk plak dlm bdn ak yg smemangnyer montoks nih...huhuhu!!!



Taraaaaaaaaaaaa...kepok lekor yg da digoreng td sudah boleh dihidangkan bsamer ngan sos td n apalagas...kasi bedal la!!!

5 comments:

IrinaSairah said...

nape tak goreng terus???nape nak kena rebus dulu bagai???bukan keropok tu dah direbus k???heheh..aku orang ganu pun tak tahu kena rebus balik baru goreng..biasa kalo nak makan, fresh dari kedai..eheheheh...jangan jeles...

Lazyf... said...

hahahaha...ak pun x taw!!!member ak soh rebus dulu bru goreng...hahahaha...

KiD said...

oowwhh..
tu kopok dari seberang takir..
dah bawak balik sini.. simpan dalam freezer.

untuk hilangkan frost (kalau ada) kita kena rendam dulu dan rebus.
kalau melekit2 kena rendam engan air garam..

kalau nak yang belum rebus tu pun ada.. yang baru lepas uli..

betoi tak lazyf..??

cak cak cak cak

ayin said...

yer ler zal,x yah rebus,goreng terus.lg sodap..klu dh rebus abis ler kemanisan ikan nya.kena ikut kelas chef TWO ni.huhuhu

Lazyf... said...

KiD : Ader aku kesah???
Cak cak cak cak...hahahaha

Ayin : Chef TWO tuh sapo?