Facebook Badge

Sunday, April 5, 2009

Proton EXORA : Our 1st National MPV...



Hmmm...x sabo rasenyer nk menantikan kelahiran MPV pertama msia nih taw!!!Kalo x silap dlm next week, 15 April 2009 menatang nih akn membuat penampilan sulung di msia...saper lg kalo bukan bapak kpd dunia pmotoran msia, PROTON...

Ekceli sblm MPV nih kuar, da bnyk spyshot yg tsebar luas kt internet...Kire mcm da x suprise sgtla cuz urang2 msia nih da taw caner ruper MPV ptamer msia nih. All i can say, dis MPV is slightly bigger than G.Livina n Avanza (based from photo leaked dat i saw in Automobile Forum). Design not bad la...ala2 nk menjurus ke arah Wish tp pd mate ak design MPV nih lbh kpd Innova yg diloweredkan. Tp kan utk first batch, model ni akn dijana dgn kuasa enjin 1.6 Campro CPS (enjin yg telah menguasakan kete2 PROTON yg len sprt GEN-2, Waja n Satria Neo). Persoalannyer di sini, mampukah enjin ini mengheret MPV seberat >1400kg (kalo ak x silap la) dgn jayenyer???Kita tunggu dan lihat nnti hoccayyy....

Papepun, sekalung tahniah wat PROTON kerana akhirnyer bjaya mengeluarkan MPV ptamer buatan msia sepenuhnyer yg maner pd pandangan mata hatiku ini, MPV ini bakal menjadi model yg terlaris sbb ianyer menepati citarasa rkyt msia yg dahagakn kenderaan yg mampu membawa penumpang seramai 7 urang pd harga yg bpatutan...Syabas PROTON!!!

p/s : tp naper namer dia EXORA, bukannyer PREMIA...uhuk uhuk!!!

6 comments:

zEn Eizan said...

mane ko dapat gambo² ni zal ... eyh, dino mane eyk???

lazyfzeeza said...

gambo2 nih???errr....biarlah rahsia...huhuhu!!!dino ader, lately dia bz la...

zEn Eizan said...

aku call & sms langsung x layan c dino nih ...

lazyfzeeza said...

hmm...i hate dis part...cewahhh..hehehe!!!dia mmg susah sket nk reply sms n jwb call. itu yg aku perasan la selama kwn dgn dia except sumthin yg btul important...

zEn Eizan said...

haha ... sabar zal ... kite orang zaman sekolah dulu xde hp, tu xprasan tu ... p lately mmg susah nak carik die ... takut ape2 kan ...

lazyfzeeza said...

hehe..tuh la kan...
pape pun dun worry dier ok jer...